דניאל ברזילאי היה אחד המתמודדים המרשימים ביותר בפרקים הראשונים של כוכב נולד. מאז הוא קצת נחלש, עלה קצת ואז נחלש עד ההתרסקות. כמה חבל, כי הפוטנציאל היה גדול מאד. הוא אפילו היה הפייבוריט שלי לניצחון בשלבים מסוימים. נימוקים? תכף, תחילה אני רוצה להבין מה הופך את כוכב נולד 7 למכונת רייטינג רצחנית שכזו, ששמה בכיס הקטן תוכניות כמו הישרדות, לפחות בארץ.
הרבה כבר נכתב על הפורמט שנקרא תוכניות ריאליטי. דבר אחד ברור, התוכניות הללו הן מכניסות המון המון כסף לערוצי הטלוויזיה ולכן הן משתלטות בצורה גסה על כל לוח השידורים שלנו. רק לעיתים רחוקות מגיעות סדרות מעניינות כמו מסודרים או הבורר שמצליחות לגנוב מעט את תשומת הלב שלנו. כי כשמתחילה עונה חדשה של האח הגדול למשל – אין לאף תוכנית סיכוי בכלל להתחרות איתה… ומיהן בעצם התוכניות ריאליטי המצליחות ביותר – לפחות בארץ… אני אנסה לדרג.
במקום הראשון – האח הגדול, אין ספק. יש משהו בפורמט הזה שהופך אותו לממכר ביותר עבור הצופים. יצר המציצנות שלנו מקבל מתוך הבית פשוט גירויים בלתי פוסקים. בכל מקרה עם עובדות לא מתווכחים: האח הגדול מחזיקה בשיא הרייטינג הישראלי, וכל פרסומת בגמר של האח הגדול עולה מלא כסף…
במקום השני - כוכב נולד. צריך לתת כבוד לאחת התוכניות הותיקות ביותר בטלוויזיה שלנו עם עונה שביעית חדשה. צביקה הדר הישן והטוב, מצליח לספק את הסחורה שנה אחרי שנה. לפעמים זה נעשה בזכות אודישנים אכזריים למדי ולפעמים באמת מוצאים זמרת מדהימה. בכל מקרה הרייטינג בשמיים (כבר מהתוכניות הראשונות) ויש לי נימוק נוסף בהמשך מאיפה מגיעה ההצלחה ואיך בחורים נהדרים כמו דניאל ברזילאי זוכים לכל כך הרבה אהדה בציבור.
מקום שלישי – הישרדות. למרות שזה לא בשידור חי (בשונה משתי הראשונות) מדובר בפורמט מוצלח ביותר. למרות רייטינג בינוני פלוס, יש שם משהו. הקיצוניות של הרעיון – לחיות לבד על אי בודד ולהתמודד עם קשיים פיסיים אמיתיים – תמיד יעניין אותנו כי הוא מחצין ומוציא מהמתמודדים את התכונות האנושיות הכי מזוקקות – שהן לא תמיד נעימות. אמנם השנה הישרדות קצת אכזבה, אבל אני מקווה שנצליח למצוא דן מנו חדש בעונה השלישית.
מקום רביעי – המירוץ למיליון. שוב, הרייטינג לא בשמים אבל מצדיק את ההפקה. התוכנית הזו היא בעצם ריאליטי יותר איכותי שפונה לקהל רחב יותר. לא רק ילדות בנות 12 ו9 שצורחות שהן רואות את הראל סקעת אלא גם אנשים מבוגרים ומכובדים שמתלבטים מול המסך אם גם הם היו מסוגלים לעמוד בשלל האתגרים במהלך התוכנית. צריך לשים לב שגם המתמודדים עצמם יותר מבוגרים. אני בטוח שיש לתוכנית הרבה צופים מבוגרים – מרענן ונחמד.
אפשר להמשיך עם הרשימה עד מקום עשירי אבל מי שבאמת מעניין אותי זה דניאל ברזילאי והתוכנית כוכב נולד 7. להבנתי, ברוב תוכניות הריאליטי, המרכיב החשוב ביותר, שמושך הכי הרבה רייטינג הוא התהליך הסופר-מהיר שעובר המתמודד הזוכה במהלך התוכנית. כלומר, התהליך המרגש מחיים רגילים ופשוטים ועד הסתנוורות מול אור הזרקורים. מדובר בסוג של הגשמה מודרנית של החלום האמריקאי. כיום ילדים לא חולמים שיהיה להם בית אלא שיהיו מפורסמים… מדובר בסוג של אשליה כמובן, כי אור הזרקורים יכול לעזוב אותם די מהר, וגם כל מי שעוזב בדרך נזרק החוצה באכזריות אבל לצופים זה לא משנה.
התהליך שעבר על דני – מערד ועד תל אביב איפשר להמוני צופים מכל השכבות להזדהות איתו רגשית בצורה עמוקה. ההזדהות האישית היא זו שמביאה את הרייטינג העצום. ולדעתי זה מה שממקם את כוכב נולד כמובילה במונחי רייטינג.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה